Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
Sprogseminar.dk

Vil du være med i vores sprognetværk?

Interesserer du dig for sprog? Og vil du gerne styrke dit netværk inden for sprog- og kommunikationsbranchen?   Danske Sprogseminarer har i over 15 år arrangeret netværksmøder for sproginteresserede. På hvert netværksmøde er der 2 foredrag om sproglige, litterære eller kulturelle emner, lækker mad og rig mulighed for at udvide netværket. Vi mødes 4 gange i Århus og 4 gange i København.
 
Næste års 8 foredrag 
Er vi på den, eller er vi med på den?
Kunstig intelligens er det store nummer i øjeblikket. Hvordan skal vi forholde os til AI (som begrebet også bliver kaldt)? Skal vi trække dynen op over ørerne og lade som ingenting, eller er vi nødt til at tage AI til os og udnytte de mange muligheder? Aftenens foredragsholder er ikke i tvivl: Kun ved at arbejde sammen med AI’en er vi med på den. Vil du med?  

Are we close to the perfect machine translation system?
Maskinoversættelse (MT) er ikke, hvad den har været. Tidligere var det en yndet sport at latterliggøre maskinoversatte tekster (kan du huske The Chrysler Building, der blev til Den Chrysler Opførelse?), men latteren er forstummet. Moderne MT-systemer bliver i dag brugt til at levere tekster af høj kvalitet. Hvor står den menneskelige oversætter i alt dette?  
 
Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs sprogresurser
DSL står bag Den Danske Ordbog og en række andre sproglige hjælpemidler. Hør, hvordan redaktørerne beslutter, hvilke ord der skal med i ordbogen, og hvordan de skal beskrives. Redaktørerne skal også forholde sig til læsernes reaktioner. Sproget er nemlig et emne, der kan bringe blodet i kog hos mange mennesker.  
 
Samtalens mirakel
En vellykket samtale kræver meget mere end evnen til at tale. Vi kender og behersker – som regel uden selv at være opmærksomme på det – et væld af regler og færdigheder, der er nødvendige, hvis en samtale skal fungere. Og de knytter sig slet ikke udelukkende til sproget: Den rette brug af ansigt, hænder, blikretning og genstande er også vigtig.  
 
Betegnelser for minoritetsgrupper
Når man taler om mennesker, som afviger fra det, mange betragter som det normale, bruger man ofte overordnede betegnelser. Men disse betegnelser ændrer sig med tiden – herregud, i det 19. århundrede var ord som idiot og åndssvag kliniske diagnoser. Det er de næppe længere i skolegården. Hvordan udvikler disse betegnelser sig?
 
På engelsk in style
Vi lever i forvisning om, at Dansk Sprognævn leverer regler for stavning og tegnsætning. Sådan er det ikke i den engelsktalende verden. Her har man hverken sprognævn eller retskrivningsordbog, men man har mange style guides. En style guide kan være en samling standarder for skrivning og formatering af tekst. Sådan nogle er meget nyttige for danskere, der skriver på engelsk.
 
Et spørgsmål om kommunikation?
Hvilken betydning har kommunikationen i den aktuelle konflikt mellem Rusland og Ukraine? Har manglende kommunikation og/eller manglende forståelse af to landes tankegang været medvirkende til, at Rusland angreb Ukraine den 24. februar 2022, og at krigen stadig står på? Præsident Putin og ekspræsident Medvedev har siden invasionen ikke forsømt nogen lejlighed til at fremsætte voldsomme verbale angreb på den vestlige verden. Men har Vesten selv en rolle, og hvis ja – har det så noget med netop forståelse og kommunikation at gøre?
 
5. udgave af Retskrivningsordbogen
Den seneste udgave af Retskrivningsordbogen udkom i 2012, og sproget har ikke stået stille siden dengang. Derfor er tiden inde til en ny udgave af ordbogen. Den skal tage stilling til både sproget og samfundsudviklingen, og begreber som køn, ligestilling og fremmede sprogs påvirkning af dansk spiller vigtige roller. Den nye udgave omfatter desuden ændringer af normer og regler.  
 
Program for en netværksaften
16.00-17.00  Kaffe/te med kage
17.00-18.00  Første foredrag
18.00-19.00  Buffet
19.00-20.00  Andet foredrag   
 
Sprognetværket i København
Datoer: 12/3, 14/5, 17/9 og 12/11
Sted: Center for Ledelse, Folke Bernadottes Allé 45, 2100 København Ø
Gratis parkering, 5 min. at gå fra Østerport Station   
 
Sprognetværket i Århus
Datoer: 20/3, 15/5, 18/9 og 13/11
Sted: Radisson Blu Scandinavia Hotel, Margrethepladsen 1, 8000 Århus C
Gratis parkering, 10 min. at gå fra Hovedbanegården   
 
Pris og rabatter
5.995 kr. ekskl. moms for et års medlemskab.
Hvis du er medlem af Dansk Journalistforbund, Kommunikation og Sprog, HK eller Dansk Magisterforening, får du 15 % rabat på den årlige medlemspris.  
 
Du kan læse mere og tilmelde dig netværket i Århus eller København på dette link.
 
Betaling i år eller til næste år. Det er op til dig.  
 
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at ringe til mig på 5194 9444.  
 
Mange hilsner  
Jane Hansen
Direktør, cand.mag.